Waarom een massage zo goed voor je is

Er gaat niets boven een rustige massage om heerlijk te ontspannen, maar wist je dat deze techniek ook allerlei helende krachten heeft? Massages zijn ideaal voor je geest, maar ook voor je lichaam.

Wat is een massage precies?

Mensen van over de hele wereld genieten regelmatig van een massage, maar wat houdt deze techniek eigenlijk in?

Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat masseren een techniek is waarbij de spieren en weke delen van je lichaam bewerkt worden. Dit wordt gedaan door druk uit te oefenen, de huid te kneden, trillingen te maken en door de huid vast te houden.

Masseren wordt in de meeste gevallen met de handen gedaan, maar er zijn ook andere manieren waarmee spieren kunnen worden losgemaakt denk hierbij aan warme stenen, cupping.

Veel mensen kiezen voor een massage omdat het allerlei gezondheidsvoordelen heeft. Bovendien is het ook een makkelijke manier om te ontspannen.

De voordelen van massages

Minder pijn aan spieren en gewrichten

Tijdens een massage worden de spieren in je lichaam allemaal behandeld en losgemaakt. Voor veel mensen is deze behandeling dan ook het perfecte geneesmiddel tegen allerlei lichamelijke klachten. Knelpunten in je spieren en gewrichten kunnen er namelijk voor zorgen dat je lichaam niet zo soepel beweegt als je zou willen.

Verbeter het immuunsysteem

Je immuunsysteem zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt.  Wanneer je een massage krijgt, worden de lymfeklieren in je lichaam gestimuleerd. Deze klieren maken vervolgens weer meer stofjes aan die je immuunsysteem aan het werk zetten, waardoor je je nog gezonder en fitter gaat voelen.

Maakt de huid gezonder

Tijdens een massage wordt je huid flink onder handen genomen. Dat zorgt ervoor dat de doorbloeding beter wordt, waardoor alle verschillende lagen van de huid gezonder en sterker worden.

Zorgt ervoor dat je huid sneller herstelt

Deze goede doorbloeding van je huid is ook goed wanneer je last hebt van een beschadigde huid. Littekens, striae en wondjes genezen sneller wanneer de huid goed doorbloed is. Hierdoor worden de cellen in je huid namelijk gestimuleerd om zich sneller te vernieuwen, waardoor je huid er zacht en jong uit blijft zien.

Maakt je gewrichten flexibeler

Veel sporters genieten regelmatig van een goede massage. Deze behandeling houdt hun spieren en gewrichten namelijk soepel, doordat ze allemaal grondig onder handen worden genomen. De knedende beweging van een massage maakt je spieren warmer, waardoor ze soepeler kunnen bewegen.

Is goed voor je humeur

Heb je last van stress, een neerslachtig gevoel of zenuwen? Dan is het een prima idee om een massage te nemen. Tijdens deze behandeling ontspant je lichaam, waarna je geest ook langzaam maar zeker tot rust komt.

Het is duidelijk dat massages allerlei voordelen hebben waar vrijwel iedereen wel iets aan heeft.

Zwangerschap

Het is ook heerlijk om je tijdens je zwangerschap te laten masseren. Met een speciale uitsparing in de bank kan jij gewoon op je buik liggen en kan de spanning uit je rug gemasseerd worden.

Verschillende massagetechnieken

Hot stone en cold stone massage

De naam zegt het natuurlijk al: tijdens deze massage word je behandeld met warme basalt en koude marmeren stenen.  De  warme stenen op je huid zorgt ervoor dat je spieren ontspannen en dat er meer zuurstof naar je cellen wordt vervoerd. En de koude stenen zorgen voor het therapeutische effect. Dit is vergelijkbaar met het koude dompelbad na de sauna.

Chinese massage

Wie een reis naar China boekt, kan niet zonder een bezoekje aan een massagesalon. Deze massagetechniek maakt vooral gebruik van drukpunten. bestaande uit verschillende massagetechnieken die worden toegepast op zowel de rug, schouders, benen en voeten, laat de energie weer door het lichaam stromen heft blokkades op. Afvalstoffen worden afgevoerd, de energie komt weer terug en de pijn verdwijnt.

Deep tissue massage

Tijdens een deep tissue massage probeer ik om de diepste lagen van je lichaam te bereiken om knooppunten in je spieren los te maken. Hierdoor wordt er veel druk uitgeoefend op de spieren, maar een goede deep tissue massage zou eigenlijk geen pijn moeten doen.

Aromatherapie

Bij aromatherapie staat het gebruik van essentiële oliën centraal. Dit zijn allemaal natuurlijke oliën die een genezend karakter hebben en die vaak ook nog eens heerlijk ruiken. Bij deze techniek worden er dus meerdere zintuigen gestimuleerd.

Ieder type massage met een bijpassende olie heeft een eigen doel. Zo kan het zijn dat je vooral voor een ontspannende massage gaat, maar een massage waarbij er veel spier spanning in het lichaam zit kan met een bijpassende olie weer volledig tot ontspanning komen.

 

Het verschil tussen een therapeutische en ontspannende massage

Het is altijd belangrijk om te weten waarom je voor een bepaalde massage kiest. Vind je het vooral belangrijk om te ontspannen en om tot rust te komen? Of ben je juist op zoek naar een masseur die jou kan helpen om te onderzoeken waar de klacht nu precies vandaan komt?

Het verschil tussen deze twee doelen is ook het verschil tussen therapeutische en ontspannende massages. Houd deze verschillen goed in de gaten wanneer jij een massage wilt gaan boeken. Beide zijn natuurlijk gewoon te boeken bij L’image.

Therapeutische massage

De belangrijkste kwaliteit van dit soort massages is dat ze je helpen om medische problemen te voorkomen. Samen willen er allebei voor zorgen dat je lichaam gezonder, energieker en pijnvrij wordt na een behandeling. .

Voordat je begint met een therapeutische massage wordt er meestal eerst een behandelplan opgesteld. Samen met mij bespreek je je klachten en bepaal je welke massagetechniek goed is voor jouw lichaam. Zo kunnen blessures, pijnlijke gewrichten en huidproblemen allemaal worden opgelost.

Ontspannende massage

Bij deze massages is het vooral belangrijk dat jij helemaal tot rust komt. Er wordt dus meestal in een rustiger tempo gewerkt.  Je wilt namelijk vooral prettige aanrakingen voelen tijdens deze behandeling.

Veel mensen vinden het belangrijk dat een massage zowel ontspannend als genezend is. Het is daarom ook niet gek dat aromatherapie zo ontzettend populair is geworden.

De kracht van aromatherapiemassages

Bij aromatherapiemassages worden twee krachten gebundeld: de voordelen van een helende massage en de genezende werking van essentiële oliën. Tijdens deze massages wordt je lichaam ingesmeerd met oliën die speciaal zijn geselecteerd voor jouw lichaam en klachten. De natuurlijke oliën worden allemaal van planten gemaakt en zijn daarom niet schadelijk voor je huid.

Veel mensen houden van aromatherapiemassages omdat ze erg ontspannend zijn, maar tegelijkertijd verschillende kwaaltjes kunnen genezen. Bovendien wordt er eeuwenoude kennis gebruikt die talloze mensen heeft geholpen. Daarom voelt een aromatherapiemassage zo vertrouwd aan.

In principe is een aromatherapiemassage niet heel anders dan een gebruikelijke massage. Het grootste verschil is dat er meer aandacht is voor de massageolie, aangezien deze jou kan genezen. De olie wordt op specifieke plekken aangebracht om zo alle goede krachten van de olie te benutten.

De voordelen van aromatherapiemassages

Veel mensen met psychische klachten merken dat aromatherapie ontzettend goed kan helpen. Door de combinatie van geur en aanrakingen worden de delen van de hersenen gestimuleerd die verantwoordelijk zijn voor je herinneringen. Door het prettige gevoel van de massage kunnen neerslachtige gevoelens en stress langzaam maar zeker verminderen.

De wrijvende beweging tijdens de massage zorgt er bovendien voor dat de bloedsomloop in je lichaam gestimuleerd wordt. Door deze verbeterde bloedsomloop kan je lichaam schadelijke stoffen sneller verwerken en uit je lichaam halen. Aromatherapie is dus ook in staat om je gezondheid te verbeteren.

Door de bewegingen van de massage worden ook de oliën beter door je lichaam opgenomen. De goede kwaliteiten van de olie kunnen dus alle onderdelen van je lichaam beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om essentiële oliën uit te zoeken die jouw persoonlijke klachten kunnen genezen of verminderen.

Welke oliën worden er vooral gebruikt?

Er zijn een aantal essentiële oliën die vaak worden gebruikt tijdens een aromatherapiemassage. Zo zijn lavendel en roos twee heerlijke geuren die goed zijn in het verminderen van angst en stress. Deze oliën brengen je dus echt tot rust.

Pepermunt en citroen zijn twee oliën die verschillende fysieke klachten kunnen verminderen. Zo werken ze goed tegen misselijkheid, waardoor ze populair zijn bij zwangere vrouwen die een massage nemen.

Wil je er juist voor zorgen dat je spieren en gewrichten weer zo flexibel mogelijk worden? Ga dan voor een aromatherapiemassage met olie van rozemarijn. Deze olie zorgt namelijk voor meer flexibiliteit in je lichaam.

Bacteriën en infecties kunnen bestreden worden met tea tree olie. Ook schimmels en andere vervelende huidproblemen kunnen bestreden worden met de olie.

Wie last heeft van pijn is vooral gebaat bij een behandeling met gemberolie. Ook olie van de dennenboom kan pijn verlichten. In combinatie met een helende massage zijn deze oliën nog effectiever.

Dit zijn allemaal voorbeelden van essentiële oliën die tijdens een massage gebruikt kunnen worden. Er zijn daarnaast ook nog andere soorten olie die geschikt zijn voor massages, ook wanneer je niet van aromatherapie houdt.

Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in Blog, gezondheid. Bookmark de permalink .