De relatie tussen je organen en je emoties

Heb jij je ooit afgevraagd wat de relatie is tussen je organen en je emoties? 

Op dit moment zijn er heel veel mensen aan het hoesten en zijn verkouden. Het orgaan wat nu in de herfst het meest actief is zijn de longen. De longen horen in de Chinese geneeskunde bij het Metaal element en heeft te maken met de emotie dat jij je verdrietig kan voelen.

Verdriet is de beweging van het loslaten waarbij (wanneer het verdriet goed doorleefd wordt) ruimte wordt gemaakt voor het nieuwe. Een verstoord Metaal element kan gepaard gaan met het onvermogen om verdriet goed te doorleven en los te laten. Wat gebeurt er wanneer we het oude niet meer kunnen losten en het frisse, nieuwe niet meer kunnen opnemen? We raken gestagneerd en verstopt. Het wordt dan moeilijk om wat werkelijk van waarde is te herkennen.

Beweeg mee met de natuur

Afgelopen week ben ik lekker naar het bos gegaan en gedacht bij iedere blad wat ik naar beneden zag dwarrelen wat mag ik nu gaan loslaten wat past niet meer bij mij? Ruim zoveel mogelijk ballast op voordat het najaar is afgelopen. De winter is een seizoen dat straks weer ándere dingen van je vraagt. Vanuit de Chinese geneeskunde wordt er altijd gezegd, beweeg je mee zoals de natuur dat ook doet. De natuur is als een spiegel voor ons. Een boom denkt niet in de herfst: ik wil mijn blaadjes niet loslaten. Denkt ook niet van ‘hoe’ ik moet loslaten. De boom beweegt ‘gewoon mee’ met alles wat er is. En door het loslaten van al het blad komt de boom tot rust.

Het is nu herfst! Dit is de start van het element metaal waarbij afvoeren en loslaten the keyword is. Je gaat nu loslaten wat niet van jou is!

Denk hierbij aan zaken die niet meer bij jou horen. Je kan je huis opruimen maar ook eens je vrienden onder de loep nemen welke passen nog wel en niet meer bij jou. Misschien heb jij je ook wel vastgehouden aan oude familie patronen ook daar is het nu de tijd voor om dit te mogen los te gaan laten. Maar ‘hoe dan ‘hoor ik je nu denken!

Eerst wil ik je nog even de kernmerken laten zien waarin jij kunt herkennen dat deze twee organen een soort van over uren draaien.

Je huid ziet er wat doffer uit en voelt enorm droog aan.

De huid weerspiegelt de gesteldheid van de Longen. De huid wordt gevoed door de Longen. Een droge, ruwe huid, kan duiden op droogheid in de Longen en een verminderde weerstand.

Je ademt oppervlakkiger

De longen nemen chi (qi) op uit de lucht door het ademen. Deze energie is van belang om te functioneren en afweer op te bouwen. Door uitademing worden overtallige gassen uitgescheiden.

Te snelle ademhaling in een ontspannen toestand veroorzaakt spanning en vernauwing van bloedvaten. De uitademingscapaciteit wordt te zwak. Afvalstoffen worden te lang vastgehouden.

Ontevredenheid

Element METAAL staat voor loslaten, afgrenzen, elimineren wat niet bij jou hoort, zodat er ruimte vrijkomt. Tevredenheid met wat er is. Ondersteuning bij verdriet. Helpt om op juiste wijze te kunnen communiceren.

Je voelt je verdrietiger

Als verdriet aan de kant wordt geschoven verdwijnt het niet, het wordt eerder groter en gaat in ons lichaam vastzitten. Dit veroorzaakt allerlei klachten doordat er een stagnatie ontstaat.

 

Deze herfstperiode dé ideale periode om lymfedrainages in kuurverband te laten boeken!

Heb je hiervoor belangstelling maak dan een afspraak met me.

 

Lymfedrainage

Een lymfedrainage is een zeer effectieve manier om de lymfecirculatie weer op volle toeren te laten draaien en ons natuurlijke afweersysteem te versterken.

Slechte of verminderde lymfecirculatie uit zich in allerlei gezondheids- en schoonheidsproblemen: stramme spieren, een futloos gevoel, onzuivere huid, zware benen, vroegtijdige veroudering…Lymfedrainage haalt naast ziektekiemen en afvalstoffen, ook spanningen uit het lichaam. Intensieve lymfedrainages verwijdert actief wat er niet thuishoort.

Ben jij klaar voor de herfst?

Tips om je longen te versterken

Ademhalingsoefeningen

De Longen zijn een orgaan dat bij het Metaal element hoort. Er is een variatie aan ademhalingsoefeningen en tradities. De Chinese Qi Gong heeft een specifieke oefening om het Metaal element te versterken.

Ruim op

Kies een haalbare plek in huis die toe is aan een uitmest- en opruimbeurt: een kastje, een bureau of misschien zelfs een (deel van) de schuur of zolder. Gooi weg wat waardeloos is geworden en zet wat je zelf niet meer nodig hebt maar nog waardevol is op marktplaats (loslaten!).

Neem afscheid

Identificeer emoties of gewoontes die niet langer zinvol zijn en neem een stap richting het loslaten hiervan. Zoals het opgraven van goud uit de Aarde ook niet in één dag lukt, mag je ook hiervoor de tijd nemen. Maar stel wel een tijdspad en evalueer jezelf. Schrijf een brief aan iemand met de dingen die je altijd al had willen zeggen en stuur hem op of gooi hem weg. Zolang je de brief maar niet bewaart…. Of stop met het eten van suiker voor een bepaalde periode (bijvoorbeeld een week) en evalueer daarna. Vervang dat wat je loslaat voor iets waardevoller. Dus, zoek een fijne vriend of vriendin op, kijk een goede film in plaats van staren naar de televisie, haal gezonde biologische snacks in huis in plaats van snoep.

Verzorg je Longen met Gember en Munt

Gember beschermt in het Herfstseizoen tegen de aanval van Wind op de Longen. Bij de eerste tekenen van verkoudheid (of zelfs nog preventief, voordat je verkouden wordt) begin je met het raspen van gemberwortel en daar maak je eenvoudig thee van door er kokend water op te gieten, eventueel met wat honing gezoet. Gember verwarmt de Long, stopt hoesten en versterkt het vermogen van de Longen om de Wind en Kou buiten te houden. Koude in de Longen is te herkennen aan helder snot, aversie tegen kou, niezen en spierpijn.

Munt werkt ook op de Longen, maar is sterk koelend. Gebruik het daarom met mate in dit koudere seizoen, tenzij je Hitte in je Longen hebt ontwikkeld. Hitte is te herkennen aan een gele kleur snot, koorts, droge en pijnlijke keel, hoofdpijn, rode ogen, rode huiduitslag.

Beleef bewust de beweging van de Herfst

Wanneer je buiten loopt, kun je de beweging van de Herfst bewust beleven. De lucht voelt fris en zuiver aan. Als je deze inademt, adem dan bewust ‘het zuivere’ in. Het is kouder en stiller. Beleef daarin de beweging naar binnen. De kou is ook samentrekkend, beleef daarin de vorm en de structuur die het Metaal element graag aanbrengt. De bladeren laten los, liggen op de grond. Beleef het loslaten van wat niet meer waardevol is.

Waardeer jezelf voor wat je doet


Metaal gaat niet alleen over discipline en loslaten, maar ook over zelfwaardering. Zelfs als je je doelen niet haalt kun je jezelf waarderen voor de poging. Neem, in lijn met het Metaal element, daarom liever korte tijdsperiodes die je regelmatig evalueert. En wat weinig waarde heeft moet inderdaad worden afgevoerd, maar combineer dat altijd met het bewust innemen van het nieuwe, zuivere, waardevolle zoals de Longen steeds weer een nieuwe frisse teug lucht binnenhalen.

Loslaten van heftige emoties

Naast de lymfedrainage behandeling kan ik je ook helpen met het loslaten van oude verhalen die je nog steeds raken, waarvan het nu de tijd is om dat te mogen gaan loslaten.

Als je terugdenkt aan situaties van vroeger en je voelt nog steeds heftige emoties, mag je ervan uit gaan dat je die verhalen hebt vastgezet in je lichaam.

Heb je hiervoor belangstelling maak dan een afspraak met me.

 

Lieve warme groet,

Petra

Dit bericht werd geplaatst in Blog en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.