Emoties tijdens de feestdagen

December staat volop in het teken van een feestmaand. Maar is dat nu wel voor iedereen zo? Want als er 2 dagen in het jaar zijn die veel emoties oproepen dan is het met Kerstmis. Voor anderen is het een verdrietige en confronterende tijd. Er zijn namelijk heel veel mensen die zich buitengesloten voelen in hun eigen familie, een levenspartner missen of een dierbare zijn verloren. J Eenzaamheid is een groot probleem voor 1,5 miljoen mensen. En niet alleen voor oude mensen, maar jonge mensen net zo goed!

Jaren geleden net na mijn scheiding had ik echt een hekel aan deze maand. Ik liep ’s avonds altijd met mijn hondje op straat en de gordijnen zijn dicht bij ieder huis. Het gekke is als er kerst gevierd wordt vergeten mensen de gordijnen dicht doen. Ik weet nog wel dat ik toen in mijn eentje met mijn trouwe viervoeter over straat liep en iedereen gezellig kerst zag vieren. Gezellig samen koken, met z’n alle aan een mooi gedekte tafel eten het zag er altijd gezellig uit. Maar ik werd er intens verdrietig van. Ik heb wat af lopen huilen met deze dagen. Ik was altijd wel weer blij als het januari was. Gewoon weer een normale maand waar ik minder geconfronteerd werd dat ik alleen was. Na een paar jaar kreeg ik weer een relatie. Helemaal happy was ik. Maar wilde ik nu de eenzaamheid en de liefde bij een ander halen?

Dat is een veel voorkomend proces. Ik merk alleen nu dat je de liefde niet bij een ander kan halen. Je hebt de liefde volkomen in je zelf te zoeken. Vanuit deze dynamiek krijg je echter geen bewustzijn over jezelf. Je mist het inzicht over wat jij zelf aan jouw puzzel kunt toevoegen om deze compleet te maken. Je bezit namelijk alles al wat je nodig hebt hiervoor. Gebrek aan zelfinzicht geeft een leeg gevoel en is lastig als signaal te herkennen.

Als je bedenkt dat we allemaal sociale wezens zijn die opbloeien door contact met anderen en door aanraking, dan kun je je voorstellen dat eenzaamheid ernstige nadelige gevolgen heeft. In de natuur heerst een wetmatigheid: alles is met alles verbonden, iedereen is met iedereen verbonden. Wanneer je je niet meer verbonden voelt met anderen, voel je je eenzaam, door alles en iedereen verlaten. Dan ben je niet meer in contact met de ware kern van je bestaan: het samen leven met anderen. Dat is op den duur niet vol te houden en leidt op lange termijn tot gezondheidsklachten.

Voel jij je verbonden met jezelf?

Als je jezelf geen liefde geeft, zelfs al geven andere mensen het wel aan je, dan kun je die liefde niet voelen.

Met liefde in je hart worden de gewoonste dingen schitterend. Dan word je vriendelijker en aardiger tegen iedereen die je tegenkomt. Zonder liefde heeft niets op de wereld betekenis en voel je je als een vreemde voor iedereen, zelf voor je eigen familie.

Mijn tips:

  • Laat het gewoon gebeuren. Voel je verdriet en zeg hier alleen maar ‘JA’ tegen. Op deze manier erken je dat het er is. Als je vecht tegen je gedachten dan worden ze alleen maar sterker.
  • Stop jezelf af te wijzen: er is niks mis met jou, maar jij bent de enige op de wereld die dat continu tegenspreekt.
  • Trakteer jezelf op lekker eten. Wat ik een paar keer gedaan heb is bij een traiteur een heerlijk 4 gangen diner voor mezelf gehaald.
  • Zorg goed voor jezelf. Maak het gezellig en knus in huis, brand kaarsjes, zet je lievelingsmuziek op of een leuke serie of film op netflix.
  • Boek een massage in de December maand. Niks beter om maar uit eigen ervaring te spreken is door middel van een massage weer je hele lichaam te voelen stromen. Er worden namelijk geluk hormonen aangemaakt tijdens een massage.
  • Stop jezelf af te wijzen: er is niks mis met jou, maar jij bent de enige op de wereld die dat continu tegenspreekt. Waar zit die zelfliefde eigenlijk? Waar kun je het vandaan halen? Het antwoord is: in je eigen hart! Neem je voor om je hart voor altijd onvoorwaardelijk te vertrouwen. Leg je hand regelmatig op je hart en voel de zelfliefde vanuit het centrum van je hart.
  • Durf jezelf te zijn Luister naar wat jij wilt, niet naar wat je omgeving van je verlangt. En ontdek dat de grootste druk van buitenaf eigenlijk van binnenin komt. Het zijn je overtuigingen, ingesleten patronen en vaste denkgewoontes die je het meest behoeden om helemaal jezelf te zijn.

Ik wens je hele mooie en liefdevolle feestdagen

Dit bericht werd geplaatst in Blog en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.